Review: Eachine Falcon 210 Pro F3 FPV Racer RTF

Review: Eachine Falcon 210 Pro F3 FPV Racer RTF with OSD 700TVL CAM 5.8G 40CH VTX i6 Transmitter

Belangrijk: Op de ARF versie krijg je nu 20% korting, Je betaald dan slechts € 65,- indien je gebruik maakt van de code ProARF

Link ARF: Falcon Pro ARF

Dan nu eindelijk de review.

Onlangs de Eachine Falcon Pro 210 RTF met F3 flight controller mogen ontvangen van Banggood voor een review.

Eerste indruk

De eerste indruk was dat deze race quad een zeer leuke beginners quad is, Uit de doos kun je in principe direct FPV racen en daarna is er nog voldoende ruimte om te tunen en verbeteren. Allereerst is de F3 uit de doos minder getuned met PID’s dan de Naze32 (naar ik heb begrepen van andere reviewers) Mijn ervaring is dat de F3 soms wat onverwachte bewegingen kan maken en heb met 3 test vluchten dit er nog niet volledig uit, Het ie niet super storend maar er moet wel iets verbeteren vind ik.

Conclusie, uit de doos zeker vliegklaar en voor de ervaren piloot een mooie basis om verder te ontwikkelen.

Inhoud verpakking

Bij aankomst was de falcon Pro netjes verpakt in een doos met omdoos, in de doos zou je hem kunnen bewaren of transporteren naar het veld,

Falcon pro 210 doos

in deze doos vinden we een mooi uitgesneden stuk schuimrubber waar alles maar net in past, Om het terug in de doos te doen moet je de propellers eraf halen en er een beetje in duwen voordat het weer past,

Falcon Pro 210 Foam inlay

In de doos bevindend zich:

 • 1 Volledig gebouwde 210 quadcopter
 • 4 zwarte tri blade 5045 props (2 CW 2 CCW)
 • 4 Groene tri blade 5045 props (2 CW 2 CCW
 • 1 3S 25C 1500 mAh lipo
 • 1 B3 Pro Compact Charger 3x800mA 100-240V met EU adapter
 • 1 Mushroom LHCP RP-SMA FPV antenne
 • 1 Eachine i6 Zender (Rebrand van de Flysky i6)

De verschillende onderdelen

Propellers, Deze zijn 3 blads 5045 propellers en zijn eigenlijk het maximale wat er op de quad past, bij een crash zou je zomaar je FPV antenne of batterij draden kunnen afsnijden.

Falcon 210 5045 props

Link https://www.dutch-rc.nl/go/falcon-210-pro-5045-props

Batterij, De Lipo batterij die is meegeleverd is een 3S 25C 1500mAh batterij. om te beginnen is dit een leuke batterij en met net geen 108 gram niet te zwaar om te vliegen en bijna 20 gram lichter dan bijvoorbeeld een Turnigy 1500mAh 3S 25C Lipo. (Turnigy specs van Hobbyking, Eachine Lipo specs van sticker en zelf gewogen). Na enkele vluchten lijkt de meegeleverde Lipo wel wat aan de krappe kant.

Afmeting L 70mm B 34mm H 22mm

Eachine Lipo 25C 3S

Je zou een 4s met wat hogere C rating kunnen monteren. Mocht dat net wat te snel gaan kun je met de rates het agressieve er wat vanaf halen to je wat meer vlieg ervaring hebt. (Upgraded Lipo https://www.dutch-rc.nl/go/xf-power-14-8v-1500mah-70c-4s-lipo-battery-xt60-plug )

Link naar alternatief (Eachine versie niet gevonden) https://www.dutch-rc.nl/go/charsoon-3s-25c-lipo-xt60-strap

Oplader, De meegeleverde oplader is een basis oplader zonder mogelijkheden, Je kunt de batterij er mee opladen en daar is alles mee gezegd. Het is een 20 watt lader die 2 en 3S kan laden. Je kunt niet zien hoeveel mAh er in gegaan is of hoever de batterij al geladen is.

ImaxRC 20w Lipo lader

Als de lader kapot is zou ik niet aanbevelen dezelfde te kopen al is die maar € 7,50, leuk dat ze hem erbij doen zodat je kunt vliegen maar voor je batterijen is een betere lader wel aanbevolen.

Link https://www.dutch-rc.nl/go/imaxrc-lipo-lader-20w

FPV Antenne, De geleverde antenne is een Left Hand Circular Polarized antenne. nu denken verschillende mensen dat RHCP beter is maar dat is het niet slecht mits je op de ontvangger ook gebruik maakt van LHCP. Oorspronkelijk is RHCP uitgevonden en door slecht kopieerwerk is LHCP gemaakt, Echter wel een voordeel want beide zijn gemaakt om elkaar zoveel mogelijk af te stoten en dus minder gevoelig als je beide met de frequentie dicht bij elkaar zit. verder is er niks bijzonders aan de antenne en het bereik is prima.

LHCP Mushroom FPV antenne

Wil je in een groep racen zou je kunnen overwegen om een antenne upgrade te doen, Maar gebruik dus wel een LHCP met een LHCP

Ik had hier nog een LHCP liggen die met de JJPRO Vision F01 was geleverd.

Link https://www.dutch-rc.nl/go/lhcp-mushroom-fpv-antenne

Als je de antenne wilt upgraden is een pagoda antenne zeker aan te raden.

Banggood pagoda FPV Antenne

Zender, Over de zender eigenlijk weinig te klagen, Dit is gewoon een prima instap zender waar je ook met andere modellen nog langer mee door kunt. Het is exact dezelfde als de Flysky i6 en wordt met heel wat Eachine RTF producten meegeleverd.

Je kunt door de yaw en roll trim naar binnen te drukken terwijl je hem aan zet ook gewoon in alle menu’s komen en hem zo aan andere ontvangers te binden. Ik heb de zender voor 3 vluchten gebruikt en ben toen de boel gaan verbouwen om met de Taranis te kunnen gaan vliegen.

Eachine i6 Zender Eachine i6 Firmware

Link https://www.dutch-rc.nl/go/flysky-i6-ia6-ontvanger

Losse ontvangers iA6 https://www.dutch-rc.nl/go/ia6-ontvanger iA6B https://www.dutch-rc.nl/go/ia6b-ontvanger-ibus

De Falcon pro 210

Dan na al deze parts zijn we aangekomen bij de vooraf gebouwde Eachine Falcon Pro 210.

Zeker leuk voor de beginner is dat hij al is gebouwd, Accu opladen props er op en hup naar buiten, Ja dat ken direct vanuit de doos.

Maar,.. Let Op er zijn geen flight modes of arming switch voorgeprogrammeerd in Betaflight, je zult dus direct in Acro mode vliegen.

De gebruikte onderdelen,

Op deze Falcon vinden we o.a. een FPV Camera, FPV Transmitter, F3 (mijn keuze, anders CC3D of Naze32) flight controller, 4 20A ESC’s 4 2204-2300KV motors, een Eachine iA6 ontvanger op een wel heel aparte plaats, PDB welke ook het achterlicht aan stuurt.

Alleereerst het volgende punt, In de omschrijving op banggood.com staat dat de Falcon Pro 210 een On Screen Display heeft, Dit heeft hij NIET en je kunt dus niet de batterij voltage enz zien. Zelfs na herhaaldelijk aangeven bij Banggood schijnt het niet mogelijk te zijn om de titel aan te passen.

De FPV camera is een 700TVL 110 graden kijkhoek CMOS camera met audio. Tevens kun je switchen tussen PAL en NTSC dus op iedere bril of scherm aan te passen mocht je geen PAL hebben. Het beeld is van prima kwaliteit. Link https://www.dutch-rc.nl/go/eachine-700tvl-fpv-camera

Eachine Falcon Pro camera

De FPV Transmitter is een eachine 5.8G 200mW met RP-SMA aansluiting welke recht omhoog dus haaks op het bord zit gemonteerd.
Ook op de zender is audio ondersteunt.
Let wel op, meer dan 25mW is niet toegestaan in Nederland en in principe ben je dus in overtreding met deze zender. Link https://www.dutch-rc.nl/go/eachine-vtx-200mw

Flight Controller, Er is keuze uit 3 Flight Controllers een F3, CC3D en een Naze32 Ik had de F3 gekozen en kan dus weinig over de andere 2 zeggen. Wel heb ik van horen zeggen dat de Naze32 beter getuned is dan de F3. maar in Betaflight kun je zelf natuurlijk alles bijstellen.
Links
F3 https://www.dutch-rc.nl/go/f3-flight-controller
Naze32 https://www.dutch-rc.nl/go/naze32-flight-controller
CC3D https://www.dutch-rc.nl/go/cc3d-flight-controller

ESC’s zijn 20a en zijn Flycolor Fairy ESC’s. De gemonteerde ESC’s zijn niet voorzien van een bootloader maar je kunt met een beetje werk wel BLHeli er op zetten. in BLHeli kies je dan voor de Flycolor Fairy 30a (ja 30a op een 20a ESC omdat ze hetzelfde zijn verder)
Link https://www.dutch-rc.nl/go/flycolor-fairy-20a-esc

Ik heb dit gedaan met een Arduino Nano en een Micro SD card adapter, Eerst haal je voorzichtig de heatshrink eraf en dan kan je met de pootjes van de gemodificeerde adapter op de pads drukken en zo flashen, Je kunt de batterij aangesloten laten en ze zo een voor een doen. pas wel op dat de blootgelegde ESC geen kortsluiting maakt (Uit eigen ervaring, Nieuwe ESC is reeds onderweg)

Niet voor beginners, Ik weet nog niet of na het flashen van BLHeli er super veel verschil is dus pas op met wat je overhoop haalt zodat je niet net als ik een nieuwe ESC moet kopen of eventueel een dikke kortsluiting maakt en je Lipo dit niet leuk vind.

ESC Flashen op C2 pads ESC Flash tool gemaakt van een Micro SD card adapter

Motors, 2204 2300KV zijn niet super spectaculair maar zeker leuk om gewoon mee te kunnen vliegen, voldoende power en wil je meer dan kun je overstappen naar een 4S Lipo voordat je eventueel 2205 2600KV motors gaat monteren.
Link https://www.dutch-rc.nl/go/eachine-falcon-2204-2300kv-motor

Eachine 2204 2300KV

Dan zit er nog een Flysky ontvanger aan, Die waren ze waarschijnlijk vergeten bij Eachine gezien de bijzondere plaats op/tussen de 2 rechter armen en wijze van monteren met 2 stukjes dubbelzijdig tape.

Eachine Ontvanger

In eerste instantie is het jammer dat de zender alleen ontvanger voltage aangeeft, Deze komt immers van het Power Distributie Bord en is dus altijd 5v, Wel kun je de ontvanger modificeren door een trace van de middelste pin op kanaal 1 door te halen, vervolgens meet je of de verbinding echt weg is en kun je op het PDB een draad trekken vanaf een van de extra 12v (batterij voltage) pads en die op de + van kanaal 1 aansluiten. Dan zal de zender nog niet het volledige batterij voltage ontvangen omdat er in de ontvanger een weerstand zit maar als je een beetje meet en afleest kun je wel een beeld vormen van wat het voltage ongeveer is. In het fabrieks-menu kun je dan het alarm voltage bijstellen en kan je dus toch weten wanneer j e moet landen.

Persoonlijk vind ik RSSI en VBAT (VFAS) kunnen zien op de zender een verplichting voor fabrikanten.

Later ben ik een Frsky X4R ontvanger gaan monteren om zo volledige telemetry over de smartport te krijgen op de Taranis, Echter is dit niet relevant voor het functioneren van deze Ready To Fly maar meer voor de ARF kit.

Ook zit er nog een leuk achterlicht op, Ga je vooruit dan wordt hij groen Vooruit en links of rechts gaan de linker of rechter led’s knipperen en bij achteruit worden ze rood. Ik dacht dit gefilmd te hebben maar helaas. Wel heb ik op YouTube een filmpje van iemand anders gevonden.

Pre Flight

Voorafgaande aan je eerste vlucht is mijn advies om eerst arming op AUX1 te zetten en om 2 flight modes te installeren in Betaflight. Anders moet je met je sticks armen en kun je niet snel disarmen. Ook kun je dan alleen in Acro mode vliegen terwijl deze quad voor beginners bedoeld is. Vliegen in Acro is wel te leren maar zal gepaard gaan met veel lopen in het veld en een paar nieuwe props.

En zeer belangrijk, Wikkel je batterij kabel zo strak mogelijk om je FPV antenne heen en prop dan de balance kabel er tussen, Zodat niets zomaar tussen de propellers kan komen. 5 inch is echt heel krap op de Falcon Pro.

Maiden

Het heeft enkele dagen geduurd voor ik de eerste vlucht kon maken, het Nederlandse weer werkt nu eenmaal niet altijd mee.
Ik ben bewust gaan vliegen zonder eerst de PID’s te wijzigen in de waardes waarvan andere zeiden dat ze goed waren puur omdat ik wilde weten of er direct vanuit de doos vandaan mee te vliegen is, En ja dat is er zeker mee. Enkel is de quad soms wat onstabiel zeker bij spontaan gas los of een scherpe bocht. na een paar minuten maar binnen gekomen want toen had ik pas door dat de ontvanger steeds 5v aan geeft en niet het voltage van de batterij.

Voor en nadelen

Voordelen

 • Prijs voor RTF is niet slecht
 • Volledig vlieg klaar uit de doos
 • Camera en zender met geluid
 • Carbon frame
 • Reserve onderdelen voldoende te krijgen
 • Upgrade mogelijkheden voor gevorderden

Nadelen

 • Geen OSD terwijl er wel mee geadverteerd wordt
 • Propellers erg dicht bij batterij bedrading
 • Ontvanger op een aparte plaats
 • Matige oplader zonder opslag modus meegeleverd
 • Geen batterij telemetry (Is wel simpel op te lossen)

Conclusie

Eindconclusie is dat ondanks het ontbreken van een OSD en batterijvoltage melding op de zender het een goede beginners quadcopter is. Ik wil Banggood bedanken voor het toesturen van dit exemplaar zodat ik het kon reviewen.

Banggood betaalt mij niet voor de review enkel mag ik de Falcon Pro 210 houden na deze review.

Ik neem hem zeker nog eens mee naar het veld en ben ook reeds begonnen met wat aanpassingen zoals een Frsky X4R ontvanger en een ander achterlicht omdat die niet meer werkt na het monteren van een SBUS ontvanger. het oude achterlicht werkte op de PWM kanalen van de Eachine Flysky iA6 ontvanger en niet via Betaflight.

Helaas is de RTF niet meer leverbaar Link parts: Falcon 210 Pro RTF

Link ARF: Falcon Pro ARF

 

eachine falcon 210 camera

Product links

RTF https://www.dutch-rc.nl/go/eachine-falcon-210-rtf/

ARF https://www.dutch-rc.nl/go/eachine-falcon-210-arf/

Voor beide modellen kun je kiezen uit 3 Flight Controllers CC3D Naze32 SP Racing F3

Voor de RTF welke met rebranded Flysky i6 geleverd wordt krijg je de keuze voor Mode 1 en Mode 2

De RTF wordt compleet geleverd met camera,FPV zender, zender, ontvanger, batterij en oplader.
Bij de ARF moet je zelf deze onderdelen naar wens toevoegen.

eachine falcon 210

 

Meer informatie is te vinden op de website van Banggood

RTF https://www.dutch-rc.nl/go/eachine-falcon-210-rtf/

ARF https://www.dutch-rc.nl/go/eachine-falcon-210-arf/

 

Bekijk ook:

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten